CINCI BOLI ENDOCRINE LA FEMEI

CINCI BOLI ENDOCRINE LA FEMEI SI CUM LE PUTETI CONTROLA

Tulburările endocrine sau dezechilibrele endocrine pot face ravagii prin simptomele asupra femeilor, amenințăndu-le zilnic sănătatea și bunăstarea. În timp ce unele tulburări sunt mai grave decât altele, toate va pot perturba calitatea vietii.

CUPRINS:

1. Diabetul
a. Diabetul zaharat de tip 1
b. Diabetul zaharat de tip 2
c. Prediabet
d. Diabetul gestational
2. Boli suprarenale
a. Tumori
b. Sindromul Cushing
c. Hiperplazia congenitala a suprarenalelor
d. Boala Addison
3. Tulburari tiroidiene
a. Hipertiroidismul
b. Hipotiroidism
4. Sindromul ovarului polichistic
5. Osteoporoza
6. Concluzie

tiroida

Intregul dumneavoastră sistem endocrin este o rețea de sisteme hormonale individuale, dar interconectate, astfel încât problemele dintr-o zonă pot cauza cu ușurință probleme în alta. De la diabet, tulburări și dezechilibre suprarenale și dezechilibre ale tiroidei, până la sindromul ovarelor polichistice, probleme de fertilitate și osteoporoză, orice tulburare endocrină trebuie identificată și abordată cât mai curând posibil, astfel încât să puteți menține controlul asupra vieții și viitorului dumneavoastră. Odată ce știți cu ce fel de problemă endocrină aveți de-a face, opțiunile de tratament vor fi mult mai clare. Numai faptul ca stiti aceste informații poate fi o ușurare uriașă. Este posibil să fi auzit despre unele dintre aceste tulburări endocrine comune, iar altele pot fi noi pentru dumneavoastra. Oricum, cu cât știi mai multe, cu atât veti fi mai bine informata.

DIABETUL:

Diabetul afectează direct modul în care corpul dumneavoastră folosește glucoza pentru energie. Glucoza este singurul tip de combustibil pe care îl folosește creierul și, odată ce este în organism, se numește glucoză din sânge sau zahăr din sânge. Pentru supraviețuire, corpul trebuie să mențină echilibrul perfect al zahărului din sânge. În condiții normale, pancreasul produce insulină, un hormon care transportă glucoza în celule, unde este transformată în energie.

Dar, în cazul diabetului, există o problemă cu insulina care are ca rezultat o cantitate prea mare de glucoză care circulă în sânge. Dacă pancreasul nu produce suficientă insulină sau dacă celulele nu pot prelua glucoza, ele mor de foame. Genetica joacă un rol important în toate formele de diabet. Aproape doua milioane de romani au deja diabet si tot atatia sunt pe cale de a-l dezvolta.

Există mai multe tipuri de diabet:

A. Diabet zaharat de tip 1 – fie sistemul imunitar distruge celulele „beta” producătoare de insulină din pancreas, fie celulele beta mor atunci când pancreasul este rănit sau se îmbolnăvește. Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit – cel puțin nu încă – și este tratat cu injecții frecvente de insulină și o gestionare atentă a alimentelor. Glicemia trebuie testată în mod regulat pentru a vă asigura că echilibrul important al zahărului din sânge este menținut.

B. Diabet zaharat de tip 2 – fie corpul dumneavoastră nu răspunde la insulină (rezistență la insulină), fie în cele din urmă ajunge să nu producă suficientă insulină pentru a face treaba. Tipul 2 poate fi adesea gestionat prin modificarea dietei și a stilului de viață, dar injecțiile cu insulină pot fi necesare mai târziu dacă situația nu se îmbunătățește și funcția pancreatică s-a deteriorat.

C. Prediabet – nivelurile de zahăr din sânge sunt prea mari – deși nu sunt încă la nivelul diabetului zaharat – și corpul tău nu folosește bine insulina. Această condiție poate fi de obicei controlată prin ajustări ale dietei, scădere în greutate și exerciții fizice

D. Diabetul gestațional — în timpul sarcinii, placenta produce hormoni care fac celulele rezistente la insulină. Dacă pancreasul nu poate produce suficientă insulină suplimentară, nivelul zahărului din sânge crește prea mult. De obicei, este tratată cu alimentatie speciala și un program de exerciții fizice și se poate rezolva după naștere, deși multe femei care au aceasta ajung cu diabet de tip 2 mai târziu în viață. Puteți urmări nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul medicului dumneavoastră de familie. Dacă cifrele dvs. încep să aibă o tendință ascendentă, veți ști că trebuie să luați măsuri imediat. Pașii includ dieta și, eventual, suplimente și modificări ale stilului de viață care ajută la menținerea echilibrului sănătos al zahărului din sânge. Totuși, trebuie să urmati acești pași în mod serios.

Tulburări și dezechilibre suprarenale:

Glandele suprarenale va asigură supraviețuirea în fiecare zi cu hormonii pe care îi produc, iar cortizolul este unul dintre ei. Cortizolul vă stimulează inima, tensiunea arterială, sănătatea imunitară, sistemul nervos și metabolismul. Insa, puteți avea probleme dacă nivelurile de cortizol devin prea mari sau prea scăzute.

Deși sunt încă rare, cele mai frecvente tulburări suprarenale sunt:

A) Tumori în glandele suprarenale sau în alte zone - acestea sunt aproape întotdeauna necanceroase, dar pot provoca totuși daune, simptome și efecte grave asupra sănătății.

B) Sindromul Cushing - acesta se poate dezvolta atunci când există prea mult cortizol din cauza unei tumori într-una dintre glandele suprarenale sau în altă parte a rețelei endocrine. Se poate dezvolta și in urma utilizarii excesive/prelungite a steroizilor. Cushing este tratat cu medicamente.

C) Hiperplazia congenitală a suprarenalelor - această tulburare genetică împiedică glandele suprarenale să-și producă hormonii cheie, crescând totodată producția de hormoni sexuali masculini (androgeni). Hiperplazia apare adesea alături de alte dezechilibre hormonale și este tratată cu medicamente zilnice.

D) Boala Addison - această boală autoimună apare atunci când suprarenalele nu produc suficient cortizol sau un alt hormon steroid natural, aldosteron. Poate afecta glandele suprarenale și este tratată cu medicamente hormonale.

Dezechilibrele subclinice ale cortizolului pot avea în continuare un efect radical asupra modului în care va simțiti în fiecare zi. Protocoalele non-medicamentoase și măsurile de stil de viață pot ajuta la simptomele precoce ale dezechilibrului suprarenal, care pot include anxietate, insomnie, oboseală, pofte și iritabilitate.

Tulburări tiroidiene:

Pentru o glandă atât de mică, tiroida are o mulțime de sarcini care implică toate procesele metabolice din corpul tău. De departe, cele mai frecvente probleme implică producția de hormoni tiroidieni. Sunt fie in exces, fie prea puțini, fie există o alta problemă legată de una sau de alta.

Problemele frecvente ale tiroidei includ:

A. Hipertiroidismul - inseamna supraproducția de hormoni tiroidieni și are mai multe tipuri de manifestari:

• Boala Graves - organismul produce prea mult hormon tiroidian.
• Adenom toxic tiroidian - nodulii din tiroida secretă hormoni suplimentari.
• Tiroidita subacută - dacă tiroida este inflamată, poate provoca exces de hormoni; aceasta este de obicei o condiție temporară.
• Nereguli hipofizare sau creșteri tiroidiene - acestea pot duce uneori la hipertiroidism.

B. Hipotiroidism - aceasta apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni sau există o problemă la transformarea hormonului tiroidian în forma folosită de organism. Există mai multe cauze potențiale:

• Tiroidita Hashimoto - această tulburare autoimună poate distruge celulele tiroidiene în timp.
• Îndepărtarea tiroidei — îndepărtarea chirurgicală sau distrugerea chimică a glandei tiroide poate fi necesară în anumite cazuri: cancer (foarte rar), radiații, leziuni sau unele tipuri de hipertiroidism.
• Supraexpunerea la anumite substanțe - acestea includ iodul, unele medicamente pentru sinusuri, medicamentele pentru inimă amiodarona și litiu.

Adesea, doar obținerea unui diagnostic este primul pas pentru rezolvarea problemelor tiroidiene. Din păcate, dezechilibrele tiroidiene ale femeilor sunt renumite pentru că sunt „sub radarul” multor teste convenționale pentru hormoni tiroidieni – și pot fi etichetate drept „subclinice”. Cu tiroida scăzută sau lenta, femeile se confruntă cu simptome dificile, cum ar fi pierderea energiei, modificări ale părului și pielii și creșterea în greutate. Modificările dietei și ale stilului de viață, împreună cu suplimentele nutriționale specifice, pot ajuta la restabilirea echilibrului tiroidian și la rezolvarea simptomelor.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal grav caracterizat de obicei prin chisturi ovariene mici. Chisturile în sine nu sunt o amenințare, dar pot fi asociate cu rapoarte necorespunzătoare între hormonii reproductivi și, adesea, cu infertilitate. Femeile cu sindromul ovarului polichistic au adesea o problemă cu utilizarea insulinei care se poate transforma în rezistență la insulină sau, în cele din urmă, diabet. Simptomele includ menstruatie neregulata sau absenta, acnee, căderea părului, creșterea părului corporal, pofte și depresie. Genetica este considerată a fi un factor în sindromul ovarului polichistic, care este de obicei tratată cu exerciții fizice regulate, modificări ale dietei, controlul greutății și, uneori, pilule contraceptive.

Osteoporoza

Osteoporoza poate să nu pară o tulburare hormonală, dar are adesea o componentă endocrină. Pentru femei, legăturile dintre hormoni și osteoporoză continuă să fie dezvăluite prin cercetări:
1. Osteoporoza și menopauza - se crede că estrogenul protejează împotriva osteoporozei în general, așa că atunci când nivelurile scad în menopauză - mai ales dacă este precoce sau induse chirurgical - schimbările hormonale cresc considerabil riscul de a pierde masa osoasa.
2. Osteoporoza și sindromul premenstrual – problemele menstruale, inclusiv sindromul premenstrual și menstruatiile neregulate, sunt „două dintre primele semne” ale dezechilibrului hormonal care pot duce la creșterea pierderii osoase mai târziu. Acest tip de dezechilibru hormonal poate fi cauzat de prea mult estrogen și/sau prea puțin progesteron. Nivelurile ridicate ale cortizolului, hormonului suprarenal, pot scădea nivelul de progesteron.
3. Osteoporoza și supraproducția de hormoni tiroidieni (și paratiroidieni) - dacă corpul dumneavoastră produce prea mult hormon tiroidian sau hormon paratiroidian (hiperparatiroidism), calciul va fi furat din oase și va fi tras în sânge, ducând la subțierea osului.
4. Osteoporoza și glucocorticoizi asemănători hormonilor - utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare, glucocorticoide, cum ar fi prednisonul, poate duce la pierderea osoasă.

Osteoporoza este adesea însoțită de semne vizibile de pierdere osoasă, inclusiv retragerea gingiilor, unghiile slabe, scăderea forței de prindere și dureri musculare. Dar țesutul osos poate fi foarte rezistent în condițiile potrivite. Așadar, chiar dacă începeți mai târziu cu îmbunătățirea dietei și a stilului de viață, vă puteți stabiliza adesea sănătatea oaselor și puteți opri pierderea țesutului osos fără medicamente.

Concluzie :

Sănătatea hormonală este esențială pentru bunăstarea generală

Până acum, ati înțeles că sistemul endocrin și hormonii săi sumt implicati in fiecare funcție din corpul dumneavoastra. În fiecare zi face mii de lucruri ca sa reglaze organismul și nici măcar nu observati. Pentru a menține sănătatea hormonală, este important să acordați o atenție deosebită corpului și modului în care vă simțiți în fiecare zi. Dacă începeți să observați simptome sau simțiți că ceva nu este în regula, este posibil să descoperiți semnale subtile că sănătatea dumneavoastră hormonală începe să se schimbe. Acțiunea precoce vă poate ajuta să eliminați problemele mai grave inainte de aparitie.

Sursa: