TOP 14 ALIMENTE
TOP 14 ALIMENTE CARE LUPTĂ CU HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ
O dietă sănătoasă pentru inimă este recomandată tuturor persoanelor cu hipertensiune arterială, inclusiv celor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale. Consumul de alimente cu nutrienți precum potasiul și magneziul poate fi deosebit de util.
S-a demonstrat că mai multe alimente ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și susțin sănătatea inimii, inclusiv usturoi, ceapă, sfeclă, fructe de pădure, citrice și legumele cu frunze verzi, printre altele.
CUPRINS:
1. Cauzele circulatiei deficitare
2. Cele mai bune 14 alimente pentru optimizarea fluxului sanguin
a) Ardeiul iute Cayenne
b) Rodia
c) Ceapa
d) Scortisoara
e) Usturoiul
f) Pestele gras
g) Sfecla
h) Turmericul
i) Legumele cu frunze verzi
j) Citricele
k) Nucile
l) Rosiile
m) Fructele de padure
n) Ghimbirul
3. Alte modificări ale stilului de viață care pot optimiza fluxul sanguin
4. Concluzie
Cauzele circulației deficitare a sângelui și simptome:
Circulația deficitară este o problemă frecventă cauzată de o serie de afecțiuni. Boala arterială periferică, diabetul, obezitatea, fumatul și boala Raynaud sunt unele dintre numeroasele cauze ale circulației deficitare . Fluxul sanguin redus poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi durere, crampe musculare, amorțeală, probleme digestive și răceală la mâini sau picioare. În plus față de cei cu circulație deficitară, sportivii și persoanele active ar putea dori să- si crească fluxul sanguin pentru a îmbunătăți performanța sportiva și recuperarea. Deși problemele circulatorii sunt adesea tratate cu medicamente, consumul anumitor alimente poate, de asemenea, îmbunătăți fluxul sanguin.
Cele mai bune 14 alimente pentru optimizarea fluxului sanguin:
1. Ardeiul iute Cayenne
Ardeiul Cayenne își obține aroma picantă dintr-o substanță fitochimică numită capsaicină. Capsaicina mareste fluxul de sânge către țesuturi prin scăderea tensiunii arteriale și prin stimularea eliberării de oxid nitric și a altor vasodilatatori.
Substantele vasodilatatoarele permit sângelui să curgă mai ușor prin vene și artere prin relaxarea mușchilor mici care se găsesc în pereții vaselor de sânge. Cercetările indică faptul că consumul de ardei iute cayenne crește circulația, îmbunătățește rezistența vaselor de sânge și reduce acumularea plăcii în artere, deci si riscul de ateroscleroza. În plus, acești ardei picanti sunt adesea incluși în cremele pentru ameliorarea durerii, deoarece pot intensifica fluxul de sânge în zona afectată.
2. Rodia
Rodiile sunt fructe suculente, dulci, deosebit de bogate în antioxidanți polifenoli și nitrați, si sunt vasodilatatoare puternice . Consumul de rodie - ca suc, fructe crude sau supliment - poate îmbunătăți fluxul sanguin și oxigenarea țesutului muscular, ceea ce ar putea ajuta în special persoanele cu un stil de viata activ.
3. Ceapa
Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți flavonoizi, care contribuie la o buna sănătate a inimii. Această legumă îmbunătățește circulația, ajutând arterele și venele să se lărgească atunci când fluxul sanguin crește. Ceapa are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, care pot stimula circulatia sangelui și sănătatea inimii prin reducerea inflamației în vene și artere.
4. Scorțișoara
Scorțișoara este un condiment placut care are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea fluxului sanguin. În studiile pe animale, scorțișoara a îmbunătățit dilatarea vaselor de sânge și fluxul de sânge în artera coronară, care furnizează sânge inimii. În plus, cercetările arată că scorțișoara poate reduce eficient tensiunea arterială la oameni prin relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru îmbunătățește circulația și vă menține inima sănătoasă.
5. Usturoiul
Usturoiul este bine cunoscut pentru impactul său benefic asupra circulației și sănătății inimii. Studiile sugerează că usturoiul - în special, compușii săi de sulf, care includ alicina - poate crește fluxul sanguin la nivel de tesuturi și poate duce la scădearea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge . De fapt, dietele bogate în usturoi sunt asociate cu o mai bună vasodilatație mediată de flux, un indicator al eficienței fluxului sanguin.
6. Peștele gras
Peștii grasi precum somonul și macroul sunt surse excelente de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sunt deosebit de benefice pentru circulație, deoarece conduc la eliberarea de oxid nitric, care dilată vasele de sânge și crește fluxul de sânge. Grăsimile Omega-3 ajută, de asemenea, la inhibarea acumularii trombocitelor în sânge, un proces care poate duce la formarea cheagurilor de sânge. În plus, suplimentele cu ulei de pește sunt recomandate pentru reducerea tensiunii arteriale crescute și îmbunătățirea fluxului sanguin în mușchii scheletici, în timpul și după efortul fizic.
7. Sfecla
Mulți sportivi isi suplimentează dieta cu suc de sfeclă sau pudră de sfeclă pentru a ajuta la îmbunătățirea performanței. Acest lucru se datorează faptului că sfecla este bogată în nitrați, pe care corpul nostru îi transformă în oxid nitric. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge și crește fluxul de sânge către țesutul muscular. Suplimentele cu suc de sfeclă îmbunătățesc fluxul de oxigen în țesutul muscular, stimulează fluxul sanguin și cresc nivelul de oxid nitric - toate acestea pot crește performanța. Pe lângă aportul din activitatea sportivilor, sfecla poate ajuta si la îmbunătățirea fluxului sanguin la adulții în vârstă cu probleme circulatorii.
8. Turmericul
Fluxul sanguin crescut este unul dintre numeroasele beneficii pentru sănătate ale turmericului. De fapt, atât medicina indiana, cât și cea tradițională chineză au folosit turmericul din cele mai vechi timpuri pentru a dilata vasele de sânge și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Cercetările sugerează că un compus aflat în turmeric numit curcumină ajută la creșterea producției de oxid nitric, care reduce stresul oxidativ și scade inflamația.
9. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi precum spanacul și varza sunt bogate în nitrați, pe care corpul nostru îi transformă în oxid nitric, un vasodilatator puternic. Consumul de alimente bogate în nitrați poate ajuta la îmbunătățirea circulației prin dilatarea vaselor de sânge, permițând sângelui să curgă mai ușor. Cercetările au observat că oamenii care urmează o dietă tradițională japoneză bogată în legume bogate în nitrați, cum ar fi varza chinezească și spanacul, au tensiune arterială mai mică decât cei care consumă o dietă săracă în legume.
10. Citricele
Citricele precum portocalele, lămâile și grapefruitul sunt pline de antioxidanți, inclusiv flavonoide. Consumul de fructe citrice bogate în flavonoide poate reduce inflamația din organism, ceea ce reduce tensiunea arterială și rigiditatea arterelor, îmbunătățind în același timp fluxul sanguin și producția de oxid nitric. În plus, consumul regulat de portocale a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale și cu un risc scăzut de accident vascular cerebral.
11. Nucile
Nucile sunt încărcate cu compuși benefici, cum ar fi L-arginina, acidul alfa-linolenic (ALA) și vitamina E - care stimulează toate producția de oxid nitric. Potrivit unui studiu din 2013, consumul de nuci poate reduce tensiunea arterială, poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și poate reduce inflamația, ceea ce poate fi deosebit de util pentru cei cu diabet. Persoanele cu diabet au adesea probleme de circulație și hipertensiune arterială din cauza leziunilor vaselor de sânge cauzate de nivelurile ridicate de zahăr din sânge.
12. Roșiile
Roșiile pot ajuta la reducerea activității enzimei de conversie, a angiotensinei, care determină contracția vaselor de sânge pentru a creste tensiunea arterială. Extractul de roșii funcționează în mod similar cu medicamentele care inhibă activitatea enzimei de conversie, prin deschiderea vaselor de sânge, impiedicarea agregarii trombocitelor și îmbunătățirea fluxului sanguin.
13. Fructele de pădure
Fructele de pădure sunt deosebit de sănătoase, deoarece au calități antioxidante și antiinflamatorii cu impact pozitiv asupra fluxului sanguin. Inflamația cronică poate deteriora vasele de sânge și poate crește tensiunea arterială, ceea ce poate provoca probleme circulatorii. Cercetările arată că consumul de fructe de pădure poate scădea tensiunea arterială, frecvența cardiacă, agregarea trombocitelor și nivelurile sanguine ale markerilor inflamatori cum ar fi interleukina-6 (IL-6), îmbunătățind în același timp dilatarea arterelor.
14. Ghimbirul
Ghimbirul, un aliment de bază în medicina tradițională din India și China de mii de ani, poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și să îmbunătățească circulația sanguina. Potrivit unui studiu efectuat pe animale in 2014, ghimbirul poate funcționa prin inhibarea activității enzimei de conversie.
Alte metode la indemana pentru imbunatatirea circulatiei sangelui in corp:
În timp ce cooptarea oricăruia dintre aceste alimente în dieta noastra poate îmbunătăți circulația, alte modificări ale stilului de viață pot avea un impact mai mare.
Modificări ale stilului de viață care pot optimiza fluxul sanguin: