DESPRE CHIRURGIA
PLASTICĂ

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE CHIRURGIA PLASTICĂ?

Chirurgia plastică este utilizată pentru a repara și reconstrui țesutul și pielea lipsă sau deteriorate. Scopul principal al chirurgiei plastice este de a restabili funcția și aspectul țesuturilor și pielii, astfel încât să fie cât mai aproape de normal. Chirurgia plastică este diferită de chirurgia estetică, care este o intervenție chirurgicală efectuată exclusiv pentru a schimba aspectul unei persoane pentru a obține ceea ce simte că este un aspect mai dezirabil.

CUPRINS:

1. Cand se utilizeaza chirurgia plastica?
2. Ce inseamna? Tehnici de chirurgie plastica
a) Grefe de piele: Ce se intampla? Cum se intampla?
b) Reconstructie cu lambou
c) Expansiune tisulara
3. Cand se impune chirurgia plastica?
4. Ce riscuri presupune?

rinoplastie

Când se utilizează chirurgia plastică?

Chirurgia plastică poate fi folosită pentru a repara:

• anomalii care au existat de la naștere, cum ar fi o despicătură de buză și palat, degete palmate și semne de naștere
• defecte de parti moi dupa îndepărtarea țesutului canceros, cum ar fi de pe față sau sân
• arsuri extinse sau alte răni grave

Chirurgia plastică poate ajuta adesea la îmbunătățirea stimei de sine, a încrederii și a calității generale a vieții unei persoane. Majoritatea oamenilor sunt îndrumați către chirurgii plasticieni de către medicul lor de familie sau un medic de alta specialitate la care apeleaza pentru starea lor. Chirurgia plastică este disponibilă și în privat, dar poate fi foarte costisitoare. Este totuși o idee bună să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră de familie sau cu specialistul chirurg plastician despre cel mai bun plan de tratament.

Ce inseamna chirurgia plastica?

Tehnici de chirurgie plastică

Unele dintre tehnicile utilizate în timpul operației plastice sunt:

• grefe de piele - în cazul în care pielea sănătoasă dintr-o zonă neafectată a corpului este îndepărtată și utilizată pentru a înlocui pielea pierdută sau deteriorată
• reconstructia cu lambou – în care o bucată de țesut dintr-o parte a corpului este transferată în alta, împreună cu vasele de sânge care o mențin în viață; se numește operație cu lambou, deoarece țesutul sănătos rămâne de obicei parțial atașat de corp în timp ce este repoziționat
• expansiunea tisulară – unde țesutul din jur este întins pentru a permite corpului să „crească” piele suplimentară, care poate fi apoi folosită pentru a ajuta la reconstrucția zonei din apropiere

Pe lângă aceste tehnici, chirurgii plasticieni folosesc și multe alte metode, cum ar fi:

• transferul de grăsime – unde grăsimea este îndepărtată dintr-o zonă și introdusă într-o altă zonă, de obicei pentru a corecta denivelările
• închidere asistata de vid - în cazul în care aspirația este aplicată pe o rană printr-o bucată sterilă de spumă sau tifon pentru a extrage lichidul și a grabi vindecarea
• machiaj sau cremă de camuflaj
• dispozitive protetice, cum ar fi membrele artificiale

blefaroplastie
chirurgie plastica
chirurgie plastica

Cum se face chirurgia plastica?

Grefele de piele au fost principalul tip de chirurgie plastică, dar si tehnicile mai noi, cum ar fi expansiunea tisulară și chirurgia cu lambou, sunt acum folosite adesea.

Grefe de piele

O grefă de piele este locul în care un strat din pielea sănătoasă este recoltat dintr-o zonă neafectată a corpului și folosit pentru a acoperi un defect de pieleă. Ele pot fi utilizate pentru răni mari sau în cazul în care o zonă a pielii este îndepărtată chirurgical – de exemplu, din cauza cancerului sau a arsurilor.

Ce se întâmplă? Cum se întâmplă?

Înainte de procedură, vi se va administra un anestezic general sau un anestezic local, în funcție de dimensiunea și locația zonei afectate. Grefa de piele va fi de obicei fixata pe loc folosind cusături, capse, cleme sau adeziv special.

Zona va fi acoperită cu un pansament steril până când se va conecta cu alimentarea cu sânge din jur, ceea ce durează de obicei între 5 și 7 zile.

Un pansament va fi, de asemenea, plasat peste zona de unde a fost prelevată pielea (locul donator) pentru a ajuta la protejarea acesteia de infecții.

Zona donatoare a grefelor de piele cu grosime parțială durează de obicei aproximativ 2 săptămâni pentru a se vindeca.

Pentru grefele de piele cu grosime completă, zona donatoare durează doar aproximativ 5 până la 10 zile pentru a se vindeca, deoarece este de obicei destul de mică și închisă cu cusături.

La început, culoarea grefei de piele poate apărea roșie sau violet, dar ar trebui să înceapă să semene mai mult cu pielea din jur în timp. Poate dura un an sau doi pentru ca aspectul pielii să se stabilească complet.

Culoarea finală poate fi ușor diferită de pielea din jur, iar zona poate fi ușor iesita in relief.

Reconstructie cu lambou

Reconstructia cu lambou implică transferul unei bucăți de țesut viu dintr-o parte a corpului în alta, împreună cu vasele de sânge care o mențin în viață. Poate fi utilizat pentru o varietate de motive, inclusiv reconstrucția sânului, fracturi deschise, răni mari și, în cazuri rare, pentru îmbunătățirea buzei și palatului despicat. În cele mai multe cazuri, pielea rămâne parțial atașată de corp, ulterior aceasta punte va fi sectionata. Pentru reconstrucții mai complexe, se folosește o tehnică numită lambou liber. Aici o bucată de tesut și vasele de sânge care o hranesc sunt complet deconectate de la sursa de sânge inițială și apoi reconectate la vase de sange din zona unde lipseste tesut. O tehnică numită microchirurgie (chirurgie folosind un microscop) este utilizată pentru a conecta vasele de sânge mici de la noul loc. Un lambou liber este adesea folosit atunci când sunt necesare suprafețe mari de tipuri specifice de țesut pentru reconstrucție. În funcție de locația și dimensiunea lamboului, operația poate fi efectuată sub anestezie generală sau locală. Deoarece intervenția chirurgicală cu lambou permite menținerea aportului de sânge în zona reparată, există un risc mai mic ca reparația să eșueze în comparație cu o grefă de piele.

Expansiunea tisulară

Expansiunea tisulară este o procedură care încurajează organismul să „crească” piele suplimentară prin întinderea țesutului din jur. Această piele suplimentară poate fi apoi folosită pentru a ajuta la reconstrucția zonei din apropiere.

Exemple de cazuri în care expansiunea tisulară poate fi utilizată includ reconstrucția sânilor și repararea rănilor mari.

Sub anestezie generală, un dispozitiv asemănător unui balon numit expander este introdus sub piele în apropierea zonei de reparat.

Acesta este umplut treptat cu solutie salină, determinând întinderea și creșterea pielii.

Timpul necesar pentru extinderea țesutului poate varia, în funcție de dimensiunea zonei de reparat.

Dacă o zonă mare de piele este afectată, poate dura până la 3 sau 4 luni pentru ca pielea să crească suficient. În acest timp, expanderul va crea o umflătură sub piele. Odată ce pielea s-a extins suficient, este necesară o a doua operație pentru a îndepărta expanderul și a repoziționa noul țesut.

Această tehnică asigură că zona reparată a pielii are o culoare și o textură similară cu zona înconjurătoare.

Există, de asemenea, o șansă mai mică ca reparația să eșueze, deoarece alimentarea cu sânge a pielii rămâne conectată.

Cand se impune chirurgia plastica?

Afecțiunile în care chirurgia plastică este frecvent utilizată:

- tratamentul cancerului mamar ( reconstructia mamara dupa masectomie)
- buza de iepure si gura de lup
- semne de nastere
- sindromul de tunel carpian
- ulcere de presiune
- contractura Dupuytren
- extirpare carcinom bazocelular, carcinom spinocelular sau epiteliom bazocelular
- rinoplastie
- blefaroplastie.

Ce riscuri presupune?

Ca și în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, chirurgia plastică are riscuri asociate. Gradul de risc depinde de dimensiunea zonei afectate, de nivelul de experiență al chirurgului și de starea generală de sănătate a persoanei care efectuează procedura.

Unele proceduri implică riscuri specifice, dar riscurile generale includ:

- durere și disconfort
- sângerare
- infecţie
- cicatrici

ATENTIONARE!

Contactați imediat chirurgul, echipa de asistență medicală sau medicul de familie dacă aveți orice manifestari neplacute după operație, cum ar fi durere neașteptată, umflare, secretie anormala sau alte reacții adverse. Înainte de a efectua o operație plastică, ar trebui să aveți in prealabil o consultație cu un chirurg plastician. El vă va explica în detaliu ce se va întâmpla înainte, în timpul și după operație. De asemenea, vi se poate face o evaluare psihologică.