MEDICINĂ INTERNĂ

CABINET MEDICINĂ INTERNĂ

Doctor Catalina PALANCEANU – medic primar medicină internă

MEDICINĂ INTERNĂ

ecograf Sonoscape P20
ecografie abdominala
relatie medic pacient

De-a lungul vieții de adult, este important să ai un medic specializat în medicină internă pentru a-ti menține sănătatea. De aceea, am subliniat tot ce trebuie să știți despre medicii de medicină internă sau medicii primari și de ce trebuie să aveți unul. Medicina internă este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul nechirurgical al bolilor organelor interne. Un medic internist este un medic specializat în acest domeniu al asistenței medicale primare. Interniștii sunt instruiți în diagnosticarea și gestionarea cancerului, infecțiilor și bolilor care afectează inima, sângele, rinichii, articulațiile și sistemul digestiv. Ei sunt, de asemenea, instruiți în gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul și astmul, precum și îngrijirea medicală generală.

Ecografia abdominală:

Ce se vede la ecografia abdominală?

O ecografie abdominală este un test de imagistică medicală care utilizează unde sonore pentru a vedea interiorul zonei abdominale. Se face o ecografie abdominală pentru a vedea vasele de sânge și organele din zona abdomenului. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda acest test dacă aveți o afecțiune care afectează oricare dintre aceste zone ale corpului:

- Vasele de sânge în abdomen
- Vezica biliară
- Intestinele
- Rinichii
- Ficatul
- Pancreasul
- Splina

De exemplu, o ecografie abdominală poate ajuta la determinarea cauzei durerii de stomac sau a balonării. Poate ajuta la verificarea pietrelor la rinichi, boli hepatice, tumori și multe alte afecțiuni. Deasemenea, medicul varecomanda sa faceti o programare pentru ecografie abdominala dacă sunteți expus riscului unui anevrism de aortă abdominală.

Ce inseamna o ecografie abdominală?

Ecograful utilizează un traductor care emite unde ultrasunete la o frecvență prea mare pentru a fi auzite. Traductorul (sonda) cu ultrasunete este plasat pe piele, iar ultrasunetele se deplasează prin corp către organele și structurile din interior. Undele sonore răsună în organe ca un ecou și revin la traductor. Acesta procesează undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate.

Ultrasunetele se deplasează cu viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit: mai rapid prin țesutul osos și mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore sunt returnate la traductor, precum și cât de mult din unda sonoră revine, este tradusă ca fiind diferite tipuri de țesut.

Un gel pentru ultrasunete este plasat pe sonda și pe piele pentru a permite mișcarea lină a acesteia și pentru a elimina aerul dintre piele și traductor oferind cea mai bună conducere a semnalului.

De ce aș putea avea nevoie de o ecografie abdominală?

Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a evalua dimensiunea și locația organelor și structurilor abdominale. Poate fi folosit și pentru a verifica abdomenul pentru afecțiuni precum:

- Chisturi
- Tumori
- Colectare de puroi (abcese)
- Obstacole
- Colectarea fluidelor
- Blocaje (cheaguri) în vasele de sânge
- Infecţie

Dimensiunea aortei abdominale poate fi măsurată prin ultrasunete pentru a detecta un anevrism de aortă. Pietrele din vezica biliară, rinichi și uretere pot fi detectate prin ultrasunete.

Ecografia abdominală poate fi efectuată pentru a ajuta la plasarea acelor utilizate pentru a realiza biopsia țesutului abdominal sau pentru a drena lichidul dintr-un chist sau abces. Ecografia abdominală poate fi, de asemenea, utilizată pentru a evalua fluxul sanguin al diferitelor structuri din abdomen. Pot exista și alte motive pentru care medicul dumneavoastră să recomande o ecografie abdominală.

Care sunt riscurile ecografiei abdominale?

Nu se utilizează radiații și, în general, nu există disconfort de la aplicarea traductorului cu ultrasunete pe piele. Pot exista riscuri în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice nelămurire cu medicul înainte de procedură. Anumiți factori sau condiții pot interfera cu rezultatele testului. Acestea includ: obezitate severă, bariu în intestine dintr-o procedură recentă cu bariu, gaze intestinale.

Ce trebuie sa faci inainte de ecografia abdominala?

Nu este necesara o pregatire speciala pentru o ecografie abdominala. ALIMENTATIE: Daca sunteti programat pentru o procedura dimineata, se recomanda o cina fara grasimi cu o seara inainte. Daca programarea este dupa pranz, recomandarea vizeaza un mic dejun usor pana in ora 9.00, iar apoi nu mancati nimic pana la procedura.
MEDICAMENTE: Puteți lua medicamentele cu o cantitate mică de apă. În funcție de starea dumneavoastră de sanatate, medicul poate solicita alte pregatiri specifice.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii abdominale?

O ecografie abdominală poate fi efectuată în ambulatoriu sau ca parte a șederii dumneavoastră într-un spital. Deși fiecare unitate poate avea protocoale diferite, în general, o procedură cu ultrasunete urmează acest proces:

• Vi se va cere să îndepărtați orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care pot interfera cu scanarea.
• Va veti întinde pe o masă de examinare pe spate sau pe lateral, în funcție de zona specifică a abdomenului care urmează să fie examinată.
• Gelul pentru ultrasunete este plasat pe zona corpului care va fi supusă examinării cu ultrasunete.
• Folosind un traductor (sonda), un dispozitiv care trimite ultrasunete, unda de ultrasunete va fi trimisă prin corpul pacientului.

Sunetul va fi reflectat de structurile din interiorul corpului, iar ecograful va analiza informațiile din undele sonore. Acesta va crea o imagine a acestor structuri pe un monitor. Aceste imagini vor fi interpretate de medic si stocate digital sau imprimate pe suport de hartie termica.

Nu s-au inregistrat efecte biologice adverse confirmate asupra pacienților sau operatorilor de instrumente cauzate de expunerea la ultrasunete la nivelurile de intensitate utilizate de un ecograf abdominal.

În timp ce procedura cu ultrasunete abdominală în sine nu provoacă durere, nevoia de a sta nemișcat pe toată durata procedurii poate provoca un ușor disconfort, iar gelul transparent se va simți rece și umed. Medicul va folosi toate măsurile posibile de confort și va finaliza procedura cât mai repede posibil pentru a minimiza orice disconfort.

Ce se întâmplă după o ecografie abdominală?

Nu este nevoie de îngrijire specială după o ecografie abdominală. Vă puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește altfel. El vă poate oferi instrucțiuni suplimentare sau alternative după procedură, în funcție de situația dumneavoastră specifica.

PREȚURI:

Preturile afisate pe site sunt cele standard. In functie de situatia medicala concreta a pacientului si de politica comerciala a societatii, acestea pot varia si pot suferi modificari. Va rugam sa verificati actualitatea acestora la telefon 0770 468431.

CONSULTAȚIIPREȚ
Consultatie medicina interna150 LEI
Consultatie medicina interna + ecografie abdominala 200 LEI
Ecografie abdominala150 LEI
Control ulterior 50 LEI
Referat pentru comisie250 LEI