SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN

SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SAU DE CE AMORTESC MAINILE

Ati avut vreodata senzatia ca nu va mai simtiti un brat sau o parte a acestuia? E o experienta neplacuta sa nu mai simti mana, incheietura, antebratul, cotul sau umarul. Mai ales daca aceasta vine la pachet cu intepaturi, arsuri sau furnicaturi. Bratul, mana sau degetele devin stangace sau slabite. Chiar daca aceste manifestari trec, nu trebuie ignorate. Fara tratament ele pot reveni si se pot agrava.

CUPRINS:

1. Prezentare generala
2. Simptome
a. Furnicaturi sau amorteala
b. Slabiciune
3. Cand sa mergi la medic?
4. Cauze
5. Factori de risc
a. Factori anatomici
b. Sex
c. Boli preexistente
d. Inflamatii
e. Medicamente
f. Obezitate
g. Retentia de lichide
h. Alte afectiuni medicale
i. Activitati intense repetitive
6. Prevenirea si managementul durerii

Prezentare generală

Ce este tunelul carpian? Tunelul carpian (sau canal carpian) este un pasaj îngust înconjurat de oase și ligamente pe partea palmei mâinii. Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea exercitata asupra nervului median al mainii. Când nervul median este comprimat, simptomele pot include amorțeală, furnicături și slăbiciune în mână și braț. Anatomia încheieturii mâinii, problemele de sănătate și eventual mișcările repetitive ale mâinii pot contribui la sindromul de tunel carpian. Tratamentul adecvat ameliorează de obicei furnicăturile și amorțelile și restabilește funcția încheieturii și a mâinii.

Simptome

Simptomele sindromului de tunel carpian încep de obicei treptat și includ:

• Furnicături sau amorțeală. Este posibil să observați furnicături și amorțeală la degete sau la mână. De obicei sunt afectate degetul mare și degetul arătător, mijlociu sau inelar, dar nu și degetul mic. S-ar putea să simțiti o senzație ca un șoc electric în aceste degete. Senzația poate migra de la încheietură până la umar. Aceste simptome apar adesea în timp ce țineți volanul masinii, ghidonul bicicletei, un telefon sau un ziar sau chiar vă pot trezi din somn. Mulți oameni își „scutura” mâinile pentru a încerca să-și amelioreze simptomele. Senzația de amorțeală poate deveni constantă în timp.

• Slăbiciune. Este posibil să aveți slăbiciune în mână și să scapați obiecte. Acest lucru se poate datora amorțelii mâinii sau slăbiciunii mușchilor de apucat ai degetului mare, care sunt, de asemenea, controlați de nervul median.

Când să mergi un medic?

Consultați-vă medicul de familie dacă aveți semne și simptome ale sindromului de tunel carpian care interferează cu activitățile dumneavoastră normale și cu tiparele de somn. El va va prescrie o schema de tratament sau va va recomanda un medic de chirurgie plastica, specialist in chirurgia mainii. Fără tratament pentru tunel carpian, pot apărea ulterior leziuni permanente ale nervilor și mușchilor.

Cauze:

Sindromul de tunel carpian este cauzat de compresiunea asupra nervului median. Nervul median trece de la antebraț printr-un pasaj din încheietura mâinii (tunelul carpian) până la mână. Oferă senzație pentru partea din palmă a degetului mare și a degetelor, cu excepția degetului mic. De asemenea, controleaza mușchii din jurul bazei degetului mare (funcția motorie). Orice strânge sau irită nervul median din spațiul tunelului carpian poate duce la sindromul de tunel carpian. O fractură a încheieturii mâinii poate îngusta tunelul carpian și poate irita nervul, la fel ca si inflamația cauzata de artrita reumatoidă. De multe ori, nu există o cauză unică a sindromului de tunel carpian. Este posibil ca o combinație de factori de risc să contribuie la dezvoltarea afecțiunii.

Factori de risc:

O serie de factori au fost asociați cu sindromul de tunel carpian. Deși pot să nu provoace în mod direct sindromul de tunel carpian, acestia pot crește riscul de iritare sau de deteriorare a nervului median.

Factori anatomici. O fractură sau luxație a încheieturii mâinii, sau artrita care deformează oasele mici ale încheieturii mâinii, poate modifica spațiul din tunelul carpian și poate pune presiune asupra nervului median. Persoanele care au genetic tuneluri carpian mai mici pot avea mai multe șanse de a manifesta sindromul de tunel carpian.

Sex. Sindromul de tunel carpian este, în general, mai frecvent la femei. Acest lucru se poate datora faptului că zona tunelului carpian este relativ mai mică la femei decât la bărbați.

Femeile care au sindrom de tunel carpian pot avea, de asemenea, tuneluri carpian mai mici decât femeile care nu au această afecțiune.

Boli preexistente. Boli care afectează nervii: unele cronice, cum ar fi diabetul, cresc riscul de afectare a nervilor, inclusiv afectarea nervului median. Boli inflamatorii: artrita reumatoidă și alte afecțiuni care au o componentă inflamatorie pot afecta tecile din jurul tendoanelor încheieturii mâinii și pot pune presiune asupra nervului median.

Medicamente. Unele studii au arătat o legătură între sindromul de tunel carpian și utilizarea anastrozolului (Arimidex), un medicament utilizat pentru a trata cancerul de sân, dar care da efecte secundare nefaste. Obezitatea. Obezitatea este un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian.

Retenția de lichide poate crește presiunea în tunelul carpian, iritând nervul median. Acest lucru este frecvent în timpul sarcinii și menopauzei. Sindromul de tunel carpian asociat cu sarcina dispare în general de la sine după sarcină. Alte afectiuni medicale. Anumite afecțiuni, cum ar fi menopauza, tulburările tiroidiene, insuficiența renală și limfedemul, pot crește șansele de sindrom de tunel carpian. Activitati intense repetitive la locul de muncă. Lucrul cu unelte care produc vibratii sau pe o linie de asamblare care necesită o flexie prelungită sau repetitivă a încheieturii mâinii poate crea presiune dăunătoare asupra nervului median sau poate agrava leziunile nervoase existente, mai ales dacă munca se desfășoară într-un mediu rece.

ATENTIONARE!

Cu toate acestea, dovezile științifice sunt contradictorii și acești factori nu au fost stabiliți ca fiind cauze directe ale sindromului de tunel carpian. Mai multe studii au evaluat dacă există o asociere între utilizarea computerului și sindromul de tunel carpian. Unele dovezi sugerează că problema ar putea fi utilizarea mouse-ului și nu a tastaturii. Cu toate acestea, nu au existat suficiente dovezi de calitate și consistente pentru a susține utilizarea prelungită a computerului ca factor de risc pentru sindromul de tunel carpian, deși poate provoca o formă diferită de durere de mână.

Prevenirea si managementul durerii

Nu există strategii dovedite pentru a preveni sindromul de tunel carpian, dar puteți minimiza stresul asupra mâinilor și încheieturilor prin aceste metode:

Reduceți-vă forța și relaxați-vă prinderea. Dacă munca dvs. implică o casă de marcat sau o tastatură, de exemplu, apăsați ușor tastele. Pentru un scris de mână prelungit, utilizați un stilou mare cu un adaptor supradimensionat, cu prindere moale și cerneală care curge liber, ca sa nu apasati prea mult.

Luați pauze scurte și frecvente. Întindeți ușor și îndoiți periodic mâinile și încheieturile. Alternati sarcinile atunci când este posibil. Acest lucru este deosebit de important dacă utilizați echipamente care vibrează sau care necesită exercitarea unui efort intens. Chiar și câteva minute la fiecare oră pot face diferența.

Ajustati-va pozitia de lucru. Evitați să vă îndoiți încheietura mâinii până la limita în sus sau în jos. O poziție de mijloc relaxată este cea mai bună. Țineți tastatura la înălțimea cotului sau puțin mai jos.

Îmbunătățiți-vă postura. Poziția incorectă poate duce umerii înainte, scurtând mușchii gâtului și umerilor și comprimând nervii din gât. Acest lucru poate afecta încheieturile, degetele și mâinile și va poate provoca dureri de gât. Schimbați mouse-ul computerului. Asigurați-vă că mouse-ul computerului este confortabil și că nu vă încordează încheietura mâinii.

Mentine-ți mâinile calde. Este mai probabil să dezvoltați dureri de mână și rigiditate dacă lucrați într-un mediu rece. Dacă nu puteți controla temperatura la locul de muncă, folositi mănuși fără degete care țin mâinile și încheieturile calde, dar va mentin dexteritatea.

Cateva sfaturi pentru calmarea durerilor:

• Odihniti-va incheietura si mana afectata. Protejati-o cel putin doua saptamani.
• Aplicati comprese cu gheata in fazele acute ale durerii. Folositi un prosop de baie, nu aplicati gheata direct pe piele.
• Folositi comprese calde daca durerea este cronica. Dupa sase saptamani, caldura intensifica circulatia sanguina accelerand procesul de recuperare
• Faceti impachetari cu parafina la mana sau incheietura. Caldura se mentine mai mult timp.
• Adresati-va unui fizioterapeut: masajul si exercitiile pot ajuta la diminuarea durerii si la recuperare
• Utilizati orteze de pimn pe timpul noptii